STARclass Acute Ouderengeneeskunde

8,8
3 lesdagen
32 accreditatiepunten
25 max.
 • ABCDE-systematiek
 • Praktijkgericht scenario-onderwijs en vaardighedentraining
 • Interactieve verdiepende presentaties

Inschrijven duurt slechts 2 minuten

STARclass Acute Ouderengeneeskunde
Overzicht
Programma
Data en kosten
Overzicht

ABCDE-systematiek

De STARclass acute ouderengeneeskunde is dé spoedzorgcursus voor opleiders en specialisten ouderengeneeskunde. In deze intensieve driedaagse cursus leer je omgaan met acute situaties in het verpleeghuis volgens de ABCDE-systematiek. Deze systematiek is een internationaal erkende en toegepaste evidence-based methode om de spoedeisende patiënt te benaderen.

De ABCDE-systematiek is een verplicht onderdeel van de opleiding ouderengeneeskunde. Voor het werk in het verpleeghuis en voor de begeleiding van de aios is het belangrijk dat je de ABCDE-systematiek leert toepassen.

Het onderwijs tijdens de STARclass acute ouderengeneeskunde is praktijkgericht. In kleine groepen leer je verschillende praktische vaardigheden, zoals hechttechnieken, infuus inbrengen en luchtwegmanagement. Tijdens het scenario-onderwijs werk je met getrainde simulatiepatiënten in een zo realistisch mogelijke praktijksituatie. Dit alles in een veilig leerklimaat onder begeleiding van gekwalificeerde docenten.

Voorbereidingstijd

Reader: ± 10 uur
E-learningmodules ECG: Inleiding elektrocardiografie en Klinische elektrocardiografie: ± 6 uur
Demofilm STARclass ouderengeneeskunde: ± 0,5 uur

Onderwijsdoelen

 • Het leren van de ABCDE-systematiek en hoe deze in de praktijk toe te passen
 • Het leren van de vaardigheden die in acute situaties toegepast moeten kunnen worden

Accreditatiepunten

18 accreditatiepunten voor deelname aan STARclass acute ouderengeneeskunde.
14 accreditatiepunten via ExpertCollege voor het volledig afronden van beide e-learnings.
Aan het einde van de STARclass ontvang je een certificaat van deelname. Voor het onderdeel reanimatie ontvang je een apart certificaat.

Programmaleider

De programmaleider voor deze cursus is Anita Wandel.

 • ABCDE-systematiek
 • Praktijkgericht scenario-onderwijs en vaardighedentraining
 • Interactieve verdiepende presentaties

Vragen of persoonlijk advies?
030 227 30 00

Programma

Programma-onderdelen

Inleiding in de ABCDE-methode

De ABCDE-methode is het instrument dat wordt gebruikt bij de opvang van acuut zieke patiënten. Tijdens dit programmaonderdeel worden de opeenvolgende stappen van het instrument doorgenomen en leer je acuut levensbedreigende aandoeningen met behulp van de ABCDE-systematiek te herkennen en te behandelen: Wat kan ik ermee? Wat zeggen de waarden? Aan welke ziektebeelden moet ik denken? Welke stappen moet ik nemen en wat moet ik wanneer doen?.

Ademhalingsproblemen

Tijdens dit scenario-onderwijs behandel je simulatiepatiënten met verschillende ademhalingsproblemen. Je leert om de ABCDE systematiek toe te passen in de praktijksituatie.

Bewustzijnsstoornissen

Het onderdeel bewustzijnsstoornissen is verweven in het scenario-onderwijs van diverse cursusonderdelen. Omdat je secundaire cerebrale schade wilt voorkomen leer je bewustzijnsstoornissen vroegtijdig herkennen.

Chirurgische vaardigheden

Je gaat zelf aan de slag door diverse vaardigheid te oefenen. Aan bod komen het inbrengen van een neustampon, oogboren en infuus prikken. Tevens leer je alles over de diverse hechttechnieken en welke hechtmaterialen je het beste kunt gebruiken.

ECG basisvaardigheden

Bij dit onderdeel krijg je een introductie op ritmestoornissen waarbij de nadruk ligt op herkenning van de karakteristieken van aritmieën.

Hechten

Hier leer je alles over de diverse hechttechnieken en verschillende soorten verdoving maar ook welke hechtmaterialen je het beste kunt gebruiken.

Rook- en brandletsels

Naast de epidemiologie van brandwonden leer je ook welke oorzaken er zijn wordt je getraind in de eerste opvang van patiënten met rook- en brandletsels.

Patiënt in shock

Tijdens dit scenario-onderwijs behandel je simulatiepatiënten met verschillende typen shock. Je leert de verschillende typen shock te herkennen en te behandelen met behulp van de ABCDE-systematiek.

 • ABCDE-systematiek
 • Praktijkgericht scenario-onderwijs en vaardighedentraining
 • Interactieve verdiepende presentaties

Vragen of persoonlijk advies?
030 227 30 00

Data en kosten

Data 2020

Juni
10 t/m 12 jun

Tijden

De STARclass acute ouderengeneeskunde is op drie aaneensluitende dagen. De cursusdagen beginnen om 09.00 uur en eindigen om 17.00 uur. Op de eerste dag organiseren we een avondactiviteit met diner. Deze avond duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Kosten

SBOH verstrekt subsidie voor het opleiden van geregistreerde opleiders en stafleden van de opleiding specialist ouderengeneeskunde, daarom werken we met 2 tarieven:

 • Eigen bijdrage voor geregistreerde opleiders en stafleden   € 750,00
 • Voor niet-opleiders is de cursusprijs                                       € 1450,00

Deze pakketprijs is inclusief studiemateriaal, lunches op de cursuslocatie, 3 overnachtingen met ontbijt en 2 diners en exclusief parkeerkosten.
Ook stafleden van de opleiding specialist ouderengeneeskunde komen in aanmerking voor het gereduceerde tarief.

Locatie

De cursus is bij Schola Medica.

Aanmelden

Inschrijving vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Aanmelden kan tot 3 weken voor aanvang van de STARclass. Annulering is kosteloos tot 4 weken voor aanvang van de cursus. Bij annulering binnen 4 weken voor aanvang van de cursus brengen wij het volledige cursusbedrag in rekening.

 • ABCDE-systematiek
 • Praktijkgericht scenario-onderwijs en vaardighedentraining
 • Interactieve verdiepende presentaties

Vragen of persoonlijk advies?
030 227 30 00

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op

030 227 30 00
Onze website plaatst enkel strikt noodzakelijk cookies zodat de website goed werkt en we genereren daarnaast anonieme gebruiksstatistieken. Lees hier hoe we omgaan met jouw privacy en gegevens.