Cursus op maat voor huisartsen uit Twente

Schola Medica heeft aan een groep van 47 huisartsen uit de regio Twente een spoedzorgcursus op maat gegeven. Enthousiaste docenten en simulatiepatiënten lieten de bevlogen huisartsen ervaren wat er nodig is in een spoedsituatie. De cursisten leerden zo controle te houden over de situatie, orde te scheppen en tijdig de juiste handelingen in te zetten, waarbij de patiënt centraal staat.

De cursus duurde 1,5 dag en begon met een interactieve inleiding op de ABCDE-methodiek met aansluitend ‘hands on’ vaardigheden ABCDE. Daarbij bleek maar weer dat ook met weinig middelen een arts veel kan doen in een spoedsituatie. Er werd geoefend met eerstelijns scenario’s: sepsis, anafylaxie, vasovagale collaps en meer. Voor de toediening van de juiste spoedmedicatie volgens de NHG-standaard, waren er oefen-ampullen beschikbaar. De cursus was in een hotel in Breda. In de hotelkamers konden de spoedsituaties in een privé-omgeving nog realistischer worden nagebootst.

Ondanks het pittige onderwerp is er ook veel gelachen. Op de foto zie je 2 cursisten en een simulatiepatiënt. Een dronken man die bij een opstootje in een café en klap op zijn gezicht had gekregen. In de ontstane chaos hielp de ABCDE-methodiek om orde te scheppen.

Volg ons en mis nooit meer het laatste nieuws

Onze website plaatst enkel strikt noodzakelijk cookies zodat de website goed werkt en we genereren daarnaast anonieme gebruiksstatistieken. Lees hier hoe we omgaan met jouw privacy en gegevens.