E-learning voor huisartsen: online inzage patiëntgegevens

Per 1 juli 2020 is het wettelijk verplicht om patiënten elektronisch toegang te geven tot hun eigen medische gegevens. Huisartsen zullen daarvoor een aantal veranderingen moeten doorvoeren. Hiervoor is het programma OPEN (Ontsluiting van Patiëntgegevens uit de Eerstelijnszorg in Nederland) opgezet. Voor dit programma heeft Schola Medica geholpen met de ontwikkeling van een e-learning. Deze verplichte e-learning is vanaf 2 maart a.s. beschikbaar.

De e-learning gaat in op de veranderingen in het bedrijfsproces van de huisartsenpraktijk. Online inzage in het eigen dossier zorgt ervoor dat de patiënt beter geïnformeerd is, meer inzicht krijgt in de eigen gezondheidssituatie en de regie kan nemen over de eigen zorg. In de e-learning zijn ook filmpjes van huisartsen die al zijn gestart met online inzage. Zij vertellen hier enthousiast over, maar geven ook aan welke valkuilen er zijn en hoe je die kunt voorkomen.

De KNMG geeft 1 accreditatiepunt na volledige afronding, incl. toetsing, van deze verplichte e-learning. Deze e-learning is vanaf 2 maart beschikbaar voor huisartsen in Nederland die zijn aangesloten bij een regionale coalitie. Voor meer informatie kijk op de website van OPEN

Ilse Erich

Auteur: Ilse Erich

Ilse is onderwijskundige en werkt nauw samen met de vakgroep spoedzorg. Samen met haar collega’s zorgt zij voor de kwaliteit van ons onderwijs, door o.a. didactische scholing voor docenten en simulatiepatiënten. Daarnaast beheert zij verschillende innovatieve onderwijskundige projecten en werkt zij samen met onze partners, zoals Huisartsopleiding Nederland en SOON. De verpleegkundige achtergrond van Ilse komt haar goed van pas bij het ontwikkelen van medisch onderwijs.

Volg ons en mis nooit meer het laatste nieuws

Onze website plaatst enkel strikt noodzakelijk cookies zodat de website goed werkt en we genereren daarnaast anonieme gebruiksstatistieken. Lees hier hoe we omgaan met jouw privacy en gegevens.