Blog: COVID-19

“En denk eraan: handen wassen, niezen in je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. En dan dus niet je neus snuiten in je elleboog!” Zo begon Nathalie Ververs, course director, de inleidende presentatie van de STARtclass Huisartsgeneeskunde jaar 2. De toon was gezet.

Ons land staat een beetje op zijn kop: het corona-virus is nu ook in Nederland. Waar sommige mensen in paniek raken, mondkapjes omdoen en voedsel hamsteren, reageren anderen juist weer laconiek: “ik was mijn handen vaker en verder doe ik gewoon wat ik normaal ook doe.”

Dat is laatste is ook een beetje de teneur onder de collega’s bij Schola Medica, maar toch zijn we voorzichtiger dan de écht laconieken. Onze cursussen worden gevolgd door mensen die in de zorg werkzaam zijn. Ook onze docenten werken in de zorg. Dat vraagt extra aandacht.

Daarom volgen we de regels van de Rijksoverheid. Kort gezegd: ben je ziek of heb je koorts, hoest je en kom je uit een risicogebied of heb je een huisgenoot met COVID-19; kom dan niet naar Schola Medica en meld je telefonisch of per e-mail af voor de cursus.

Bij de ontvangstbalie van Schola Medica ligt een infrarood thermometer voor degenen die bij aankomst twijfelen of ze koorts hebben. In alle zalen staan handpompjes met desinfectiemiddel en de deurklinken, lichtknoppen en kranen worden vaker schoongemaakt.

Ook vragen we onze cursisten en bezoekers om vooral te letten op de (reguliere) hand- en hoest/nies-hygiëne:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Handen geven kan en mag. Als je dat zelf niet prettig vindt, dan doe je dat niet.

Dit geldt niet alleen bij COVID-19, maar ook bij alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Want ook een gewoon griepvirus is besmettelijk en kan dodelijk zijn. In 2018 stierven er 1209 mensen in Nederland aan de gevolgen van de griep.

Laten we vooral ons gezond verstand gebruiken en ons niet gek laten maken door de media. Zorg voor een goede hygiëne, wees alert en zorg dat je fit bent én blijft.

Majda Buha

Auteur: Majda Buha

Majda is communicatieadviseur bij Schola Medica. Zij adviseert MT en directie over interne en externe communicatie en organiseert de uitvoering ervan. Zij schrijft graag teksten en ontwikkelt met plezier content voor onze website en social media-kanalen.

Volg ons en mis nooit meer het laatste nieuws

Onze website plaatst enkel strikt noodzakelijk cookies zodat de website goed werkt en we genereren daarnaast anonieme gebruiksstatistieken. Lees hier hoe we omgaan met jouw privacy en gegevens.