Sportgeneeskunde in the spotlight!

Het is ongetwijfeld de angst van elke clubarts. Een getalenteerde voetballer die voor de ogen van duizenden supporters én tv-kijkers bewusteloos ter aarde stort en die ondanks al je kennis, kunde, inzet en goede bedoelingen niet goed uit de situatie komt. Je hoeft geen Ajacied te zijn om na deze woorden de beelden van voetballer Appie Nouri op je netvlies te hebben. De hartstilstand van de geliefde nummer 34 van Ajax in juli 2017 is zonder meer het bekendste incident uit de Nederlandse historie van betaald voetbal. Voor de KNVB reden te meer om clubartsen van betaald voetbalorganisaties nóg beter te trainen in acute zorg op het sportveld. Deze week werd hiertoe bij de KNVB in Zeist de aftrap gegeven.

Sportgeneeskunde komt hiermee nadrukkelijk in de spotlight te staan. En dat is precies de bedoeling van KNVB-bondsarts Edwin Goedhart en oud-directeur van Schola Medica Frank Baarveld (tevens huisarts, voormalig bondsarts van het Nederlands ijshockeyteam en clubarts van FC Groningen).
Zij spraken deze week over het optimaliseren van de Emergency Sports Medicine Course (ESMC), samen met een team van experts van Schola Medica: cursuscoördinator Kitty Groenland, SEH arts KNMG en ervaren spoedzorgdocent Nathalie Ververs en onderwijskundige Ilse Erich. Met als doel deze cursus inhoudelijk nog beter af te stemmen op de werkomstandigheden en leerbehoeften van de clubartsen.

De cursus sportgeneeskunde (ESMC) voldoet al jaren aan de eisen gesteld door de UEFA en wordt hoog gewaardeerd door beide doelgroepen: aios sportgeneeskunde en clubartsen. Toch kan ook deze cursus nog verbeteren, zo bleek na een rondleiding door het Voetbal Medisch Centrum van de KNVB.

Want hoe reageer je als sportarts op een spoedgeval in een voetbalstadion als de mensen thuis live mee kunnen kijken? Die spanning en dat stressgevoel kun je nu eenmaal veel beter nabootsen tussen de grassprietjes en zwetende voetballers dan in een steriel trainingslokaal van Schola Medica. Clubartsen voelen zich thuis in het Voetbal Medisch Centrum. Ze houden er spreekuur en zitten in de dug-out tijdens trainingen en wedstrijden, gewapend met hun eigen noodkoffer. Minder stress geeft meer kansen tot verdieping in de lesstof, aldus onderwijskundige Ilse Erich, die na de rondleiding bruist van de nieuwe didactische vormen en ideeën.

Zo hebben sportgeneeskundigen de behoefte om zich nog meer te verdiepen in kleine traumatologie. Het betekent immers nogal wat als jij als arts tijdens een wedstrijd het besluit moet nemen een speler uit het veld te halen voor een (wond)behandeling. Zo’n besluit is makkelijker als je precies weet wat je moet doen, verzekert SEH arts Nathalie Ververs. Kleine traumatologie is dan ook onderdeel van de cursus die zij al jaren met veel plezier geeft aan de sportgeneeskundigen.

Op deze unieke plek in Zeist gebeurt ontzettend veel. Topsporters revalideren onder begeleiding van onder andere de bondsarts. Denk aan: kracht op bouwen in het krachthonk, conditie opbouwen in de cardio- en fitnessruimte en ontspannen in de wellnessruimtes. Onderzoekers binnen de sportgeneeskunde verrichten hier zelfs neurofysiologisch onderzoek om gedrag onder topsporters nog beter te kunnen voorspellen. Elke muur in het complex bevat inspirerende teksten om het beste uit de sporters te halen. Bij de inrichting van het gebouw is duidelijk rekening gehouden met maar één revalidatiedoel: terugkeren naar een hoger niveau.

Al met al een knap staaltje cognitieve architectuur: overal waar je kijkt, zijn de hersenen bezig met het einddoel: BETER WORDEN DAN JE AL WAS VOORDAT JE BINNENKWAM. Om deze reden verzorgen we onze eerstvolgende cursus dan ook op locatie bij de KNVB Campus in Zeist op 7 en 8 april 2021.
Een inkoppertje.

Nathalie Ververs

Auteur: Nathalie Ververs

Nathalie is SEH-arts knmg in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en bevlogen docent en vakgroeplid bij Schola Medica. Zij ontwikkelt spoedzorgonderwijs en is o.a. verantwoordelijk voor docentprofessionalisering, STARtclass Huisartsgeneeskunde jaar 2 en de Emergency Sports Medicine Course (ESMC). Nathalie houdt van golfen, wielrennen, lezen en tuinieren, maar vooral van hardlopen met haar trouwe hardloopmaatje Gwen, haar Duitse Pinscher.

Volg ons en mis nooit meer het laatste nieuws

Onze website plaatst enkel strikt noodzakelijk cookies zodat de website goed werkt en we genereren daarnaast anonieme gebruiksstatistieken. Lees hier hoe we omgaan met jouw privacy en gegevens.